Inom funktionsmedicin ses graden av och funktionen hos tarmens genomsläpplighet som en viktig funktion för att bevara hälsa. En läckande tarmslemhinna, där oönskade partiklar från tarmen kan tränga in i blodbanan, är en grundorsak till många sjukdomar.

Gluten, tillsammans med miljömässiga faktorer, vissa läkemedel, mikrober och endotoxiner kan orsaka genomsläpplig tarmslemhinna.

  • Gliadin är ett glykoproten som finns i gluten. Gliadin utlöser den antikroppsrektion som orsakar de för celiaki karaktäristiska skadorna på tunntarmens slemhinna.
  • Zonulin är ett protein som modulerar genomsläppligheten i de täta “dalarna” mellan cellerna i tarmväggen.
  • Lipopolysackarider består av fettsyror och sammansatta kolhydrater (polysackarider). De förekommer på gramnegativa bakteriers yttre membran. När dessa bakterier dör och frigör toxiner kan immunsystemet reagera kraftigare på dessa än på själva sjukdomen.
  • tTG, vävnadstransglutaminas (tissue TransGlutaminase), är ett kalciumberoende enzym som korslänkar proteiner och som agerar som autoantigen vid celiaki.

    Samverkan mellan dessa ämnen skapar den patologiska immunrespons som resulterar i inflammation i tarmens slemhinna.

  • Att gluten och vete inte är bra för vissa människor har diskuterats länge. Redan på 1950-talet upptäckte en läkare att några av deras patienter blev sjuka av att äta vete.

    Sedan dess har antalet som får celiaki ökat och det tror forskarna beror på vår moderna livsstil. Man har också kunnat se att i länder som Sverige där barn får i sig mycket gluten som små (gluten finns i välling och mycket annan industritillverkad barnmat) så ökar antalet som får celiaki.

    En av världens främsta forskare på området, Alessio Faisano, http://theglutensummit.com/team/alessio-fasano/ och att hans forskningsteam år 2000 upptäckte att zonulin kunde påverka och reglera tarmens genomsläpplighet, och att en överproduktion av zonulin kan bidra till en rad autoimmuna sjukdomar, inklusive typ 1 diabetes, celiaki och MS. Hans forskningsteam har publicerat flera hundra rapporter om gluten. Du kan läsa mer på: https://www.glutenfreesociety.org/dr-fasano-on-leaky-gut-syndrome-and-gluten-sensitivity/ och https://celiac.org/provider/alessio-fasano-md

    Misstänker du att du har problem med gluten?

    Det finns många saker du kan göra själv men vi vill understryka att om du har någon anledning att misstänka att det handlar om celiaki ska du alltid testa dig innan du utesluter gluten. Vill du veta mer om varför och hur du kan göra för att utesluta gluten på egen hand? Besök vår kunskapssida glutenspecialisten.se.

    teorin om läckande tarm i samband med gluten

    Så skapar gluten läckande tarm

    Inom funktionsmedicin ses graden av och funktionen hos tarmens...

    Podcast Hälsosant: Sanna Törsleff Berglund – Vad händer när du äter gluten?

    “Det är väldigt stark syn på att det som tagits fram genom studier...
    granola Foto: Elin Drake

    Granola med Pepparkakssmak på mandlar

    Receptet ger ca 5 dl 1 äggvita 100 gram grovt hackad sötmandel 20...
    glutenfri tårta Foto: Elin Drake

    Gräddtårta med citronkräm & Jordgubbar utan gluten

    Tårtbotten: Du behöver: 3 dl mandelmjöl 1 tsk fiberhusk 1 krm...
    chocolate chip cookies foto: Elin Drake

    Chocolate chip cookies glutenfria utan vanligt socker

    Ingredienser till ca 6 medelstora kakor. 2.5 dl mandelmjöl  0.75 dl...
    banan och chokladbröd Foto: Elin Drake

    Banan & Chokladbröd på mandelmjöl utan vanligt socker

    Till en limpa Blöta ingredienser: 2 stora väl mogna bananer 1 dl...
    paleobröd i långpanna Foto: Elin Drake

    Paleobröd i långpanna

    Ingredienser: 4 dl mandelmjöl 0.5 dl kokosmjöl 5 msk pshyllium husk...

    Begränsa inte ditt sociala liv bara för att du vill vara glutenfri!

    Du får en inbjudan till en härlig middag på t ex Facebook, och din...

    Bjuda på mat med liten plånbok!

      Att bjuda många på mat kan för vissa vara svårt om inte t o m...

    Podcast Hälsosant: Ska vi äta gluten? Del 2

    Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Ellinor Ladenberg Borde...

    Podcast Hälsosant: Ska vi äta gluten? Del 1

    Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Ellinor Ladenberg Från...

    Största matfällan med glutenfri livsstil

      Den största matfällan man kliver i när man vill leva en glutenfri...

    Julbaka hälsosamt, glutenfritt och mjölkfritt

    Nu är den härliga julen här och det är redan tredje advent. Vi på...

    Vad säger magkänslan om gluten?

    Är du nyfiken på vad som händer i kroppen när du tar den där...

    Glutenfri livsstil -hur börjar man?

    Då har du alltså bestämt dig för att inte längre äta gluten. Kanske...

    Att välja en glutenfri livsstil

    Att välja glutenfritt blir allt vanligare, och allt fler har...

    Gluten eller inte?

    Glutenfritt bröd, glutenfri pasta, glutenfria kakor… på vänliga...

    Lathund till glutenfri shopping!

    Att handla mat när man just börjat med den glutenfria livsstilen,...

    Relaterade produkter

    [products ids=”1703, 1587, 1540, 15218, 4475, 1750″ columns=”3″]